Hoe spam vermijden ?

Tegenwoordig komen er allicht vaak ongewenste e-mailberichten in uw persoonlijke mailbox terecht. Dit soort berichten noemt men 'spam'.

Spam is inmiddels een wereldwijd probleem op het internet geworden. Meer dan 40% van alle e-mail verkeer is spam. Sommigen zeggen dat spam, indien er niets tegen gedaan wordt, ooit wel eens het Internet zou kunnen plat krijgen. Zo'n vaart zal het wel niet lopen, maar het probleem verdient toch onze aandacht.

Want spam is vervelend: je verspilt er tijd mee en soms is de inhoud van spamberichten aanstootgevend voor u of voor uw gezinsleden. Spam kan je dus maar beter proberen te vermijden.

Spam komt van mensen die uw e-mail adres buit gemaakt hebben en het misbruiken om er ongewenste berichten naartoe te sturen. Sommige spammers sturen miljoenen spamberichten per dag uit, naar e-mail adressen die ze overal op het Internet verzameld hebben.

Telkens u ergens op het Internet een spoor van uw e-mail adres achterlaat, bijvoorbeeld op uw eigen of vreemde websites, in nieuwsgroepen of bij inschrijving op mailinglijsten, kan het opgepikt worden door spammers. Spammers beschikken hiervoor over geautomatiseerde zoekrobots.

Wat men ook moet doen om spam te vermijden is het uitvinken van de optie om gratis nieuwsbrieven of informatie van bevriende partners toegestuurd te krijgen wanneer men zich inschrijft op de diensten die aangeboden worden op de websites die u bezoekt en waarvan u niet zeker weet dat ze volledig betrouwbaar zijn. Want spammers kopen vaak ook lijsten met e-mail adressen van geregistreerde gebruikers aan bij organisaties die hieraan een stuiver willen verdienen.

Veel spam kan weggefilterd worden voor ze uw mailbox bereikt.

Maar spam kan best preventief vermeden worden: als men uw e-mail adres niet te pakken kreeg, kan men u ook geen spam sturen.

Wees daarom voorzichtig als je je persoonlijk e-mail adres aan iemand geeft of als je het invult op formulieren (op papier of on-line).

Gebruik best ook meerdere e-mail adressen of aliassen naargelang het type correspondentie.

Wat moet je nu eigenlijk doen met de spam die je ondanks alles toch nog ontvangt?

Om te beginnen, antwoord nooit op berichten waarvan u de afzender niet kent, want dit bevestigt de spammer dat uw mailbox echt bestaat en actief is, en dit zal alleen maar nog meer spam uitlokken.

Antwoord ook niet op berichten waarin de onbekende afzender in de tekst ervan suggereert dat u door te antwoorden van verdere ongewenste mail verstoken zal blijven. Ook dit is een manier om te ontdekken of je e-mail adres actief is.

Er zijn websites die beloven dat zij jouw adres van spamlijsten kunnen verwijderen. Doe hier niet aan mee, meestal kunnen deze sites hun beloftes niet nakomen, want spammers negeren gewoon dergelijke verzoeken, en het is voor hen opnieuw een bevestiging dat uw e-mail adres actief is.

Eigenschappen ID: 000021   Aantal keren bekeken: 5216   Geactualiseerd: 6 years ago
Filed under: